Nina in Belgrado – Voor alles is een tweede keer

door Nina Bogosavac

338 dagen eerder lag ik op misschien wel ditzelfde strandbedje, met dezelfde nep-Spaanse live-muziek op de achtergrond en dezelfde kindjes om mij heen die inmiddels hadden leren zwemmen. Was mijn ervaring met Belgrado in Servië toen één grote eerste keer, deze keer kwam op een goede nummer twee. Want hoewel zonder familie om mijn roots te ontdekken, stond ik op het punt nu weer het land doorboren in al haar facetten.

Ik wist inmiddels hoe mijn vader vroeger naar school liep en waar hij potjes basketbal speelde. Ook wist ik hoe de lange zomeravonden voelden en hoe verse vijgen en burek uit de hand smaakten. Wat ik nog niet wist – althans, wel dacht te weten – was hoe het land echt in elkaar steekt. Dat mijn vader niet geheel zonder reden 41 jaar geleden het land had verlaten nam ik aan als de waarheid. Maar wát maakte en maakt nog steeds de maatschappij – in mijn vaders woorden – dan zo ongezond?

Dat deze zaken niet op de straat liggen, en al helemaal niet zichtbaar zijn in de verzengende hitte met ‘mambo nr 5′ op de achtergrond is een understatement, kan ik je vertellen.
Maar met een dertig jaar oude airconditioning op standje maximaal leerde ik in de daaropvolgende week meer over de cultuur, politiek en de mensen van het land dan dat ik zonder deze uitwisseling waarschijnlijk in mijn hele leven zou doen.  Met mij hadden zo’n 17 andere jongeren zich aangemeld voor deze Eerste Keer. Deze uitwisseling voor Nederlanders, Kosovaren en Serviërs, georganiseerd door Our Future Europe was een eerste keer voor velen. Voor de betrokken Kosovaren de eerste keer in Belgrado en voor de actieve jonge Serviërs veelal de eerste keer in gesprek met Kosovaren. De rol van Nederland was mij nog niet helemaal duidelijk in dit verhaal, maar gezien het programma haast bizar op mijn lijf was geschreven – had me gevraagd wat ik zou willen doen in mijn zomer dan had ik het zelf niet beter kunnen bedenken – besloot ik het antwoord hierop rustig af te wachten. Wordt vervolgd.

 

Dit blog werd ook gepubliceerd op De Twintiger

FacebookTwitterEmail