Zegt welvaart iets over ons geluk? Nuchtere Nederlanders massaal aan de yoga.

door Nina Bogosavac

Het Bruto Nationaal Geluk is een term waar het straatarme Bhutan een patent op heeft, zo schreef de Volkskrant vorig weekend.  Ze houden daarbij rekening met factoren als natuur- en milieubescherming en het bevorderen en behouden van culturele waarden. Ik dacht toen, wij leven in een welvarend land – want ondanks de crisis hebben nog steeds veel mensen een baan – maar maakt ons dat ook een gelukkig land? Naar mijn weten gaan Nederlanders namelijk massaal aan de yoga en zen therapie. Is dit omdat er een gat is dat we willen opvullen of is het een hype, lekker hip met de yoga stroom mee? Yoga docente Laura Kool geeft aan dat hoewel welvarend, Nederland op zoek is naar een ander soort rijkdom:  ‘’Hier in het westen ervaren we materiële rijkdom en lijden we aan spirituele armoede. In het oosten is men vaak straatarm maar spiritueel rijk. Vanuit deze spirituele armoede zijn we geneigd geluk en welzijn te gaan zoeken in materiële zaken, zoals kleding, auto’s etc. Uiteindelijk ervaren we dat er een leegte blijft bestaan en dat het kopen van spullen deze leegte niet kan vullen. We gaan op zoek in een andere hoek..bijv. Yoga. Yoga leert je dat alles al in jou aanwezig is en dat je in essentie onvoorwaardelijke (of allesomvattende of pure) liefde bent.’’

Maakt die allesomvattende liefde dat ik wekelijks in een neerwaartse hond positie de oer adem zoek? Want ja, ook ik ga mee met de stroom. Persoonlijk denk ik dat het een combinatie is van meerdere factoren. Even stilstaan en luisteren naar jezelf is nooit weg, en om te voldoen aan die groeiende behoefte is naar eigen zeggen de Maand van de Spiritualiteit in het leven geroepen. Dit jaar kun je tot 26 januari mee doen met stilte oefeningen door het hele land. Bij het woord spiritualiteit krijg ik persoonlijk al de kriebels. En, zijn Nederlanders dan niet vanuit de volksaard verklaard veel te nuchter voor dit ‘zweverige’ gedoe?

Peter Rosendaal, persvoorlichter van het CPNB (die controversieel Jan Mulder wisten te strikken om een essay te schrijven voor de maand), vertelt:  ‘’Je hebt mensen die heel zweverig lopen doen. Dat heb je met alle groepen: de die hards en mensen die er met een relaxte manier mee omgaan. Ieder zijn eigen passie zeg ik maar, daar is niks mis mee. De maand van de spiritualiteit heeft een harde kern van mensen die zich bezighouden met spiritualiteit. Ik zelf beoefen geen yoga of dergelijke, ik vind mijn rust moment door even uit het raam te kijken naar de sneeuw. Dat is mijn portie spiritualiteit voor vandaag. Geef spiritualiteit je eigen invulling: of je nou graag hardloopt of mediteert.  Kijk, het leeglopen van de kerken is een algemeen gegeven en feit blijft dat mensen graag ergens in willen geloven. De spirituele interesse van ouderen wordt vooral gewekt als ze zijn opgegroeid met een religie die inmiddels is weggevallen. Kijk naar mede organisator dagblad Trouw, zij hebben een christelijke achtergrond. Daarnaast ervaart men veel stress in de wereld. Daarom is het fantastisch dat de maand er is en kan zijn, dit is een tolerant land.  Ik heb zelf 10 jaar geleden geprobeerd om te mediteren; dat was helemaal niks. Ik ben iemand die moet sporten en daar zijn rust in vind, dat is ook bewust leven.’’

Over het essay dat Jan Mulder over stilte schreef zegt Rosendaal: ‘’ De maand van de spiritualiteit heeft behoorlijk wat publiciteit gekregen, het is toch een controversieel  die Jan Mulder. Dat essay ‘stilte’ wordt bijvoorbeeld  in de NRC en Metro goed besproken. Het staat nu zelfs op de 8e plek in de bestsellers lijst. Wij zijn als organisatie pas sinds vorig jaar zomer ingestapt. Iedereen vond stilte een goed thema; Jan’s controversiële karakter past hier goed bij, het is gedurfd en je verbreed de aandacht. Jan wilde in eerste instantie helemaal niet meewerken niet want hij vond het zweverig. Maar nog geen vijf minuten na het voorstel belde hij al terug dat hij toch wel graag wilde, hij besefte: ik woon in Groningen op het platteland waar andere geluiden zijn dan in de stad. Daar kan ik wel een essay over schrijven. ‘’

Dus, waarom yoga? Ik doe het omdat ik denk dat ik er baat bij heb; het ontspant en ik zit er simpelweg lekkerder door in mijn vel. En daarmee misschien wel wat gelukkiger. Is dat zweverig? Journalist en documentairemaker Fidan Ekiz maakte een  interessante opmerking in een interview met Marie-Claire deze maand, Ekiz wil graag ook de mindere kant van het leven wil omarmen: ‘’Het zou verschrikkelijk saai worden als ik alleen maar gelukkig zou zijn. Moeilijkheden houden je helder en scherp. Weet je waar ik heel slecht tegen kan? Blije vogels, zweverige types die beweren met zichzelf in contact te staan, of die met wierook en waterval muziekjes aan yoga doen!’’

Zweverig of niet, alleen naar buiten kijken is niet genoeg voor mij. Yoga helpt mij tot rust te komen. Waar haal jij je ADH spiritualiteit vandaan? Laat het mij weten! Namasté!

FacebookTwitterEmail